Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

0 (0 ocen)

Tak przygotowana pieczeń jest bardzo soczysta, ma zwartą konsystencję i jest dużo mniej kaloryczna, bo nie ma w niej bułki, a jedynie puree z pieczonej dyni.

Składniki:

  • szynka wieprzowa – 1/2 kg
    golonka wieprzowa* – 1/2 kg
    puree z pieczonej dyni – 250 g
    cebula – 1 szt.
    olej rzepakowy – 2 łyżki
    czosnek – 7 ząbków
    jajka – 2 szt.
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    sól morska – do smaku
    czubrica zielona – 3 łyżeczki
    majeranek – 2 łyżeczki
    gałka muszkatołowa – do smaku

    SUCHA MARYNATA DO MIĘSA:
    majeranek – 1 łyżeczka
    sól morska – 3/4 łyżeczki
    pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
    papryka ostra – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Dodatki Szynki

Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, opłukać, bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, 250 g szynki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać 3/4 łyżeczki wcześniej przygotowanych przypraw do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 3. Pozostałe mięso pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pozostałą mieszanką przypraw, przełożyć do dużej miski i również odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso pokrojone w grubą kostkę zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać mięso pokrojone w drobną kostkę, wcześniej uduszoną cebulę, puree z pieczonej dyni, jajka. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową, czubricę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i bardzo starannie wyrobić mięsną masę.
  • 4. Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masą mięsną, wygładzić powierzchnię, spryskać olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-55 minut. Naczynie z upieczonym mięsem wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry.

Porady

*użyłam mięso z golonki pozbawione całkowicie tłuszczu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować