Uwielbiamy pizze i przyznaję , że od jakiegoś czasu wolimy te domowe, przygotowane na pełnoziarnistej mące z dodatkiem dobrej oliwy i naturalnych składników.
Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy i osuszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, oliwą i 3 łyżkami ciepłej wody. Doprawiamy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut. Blachę do pizzy nacieramy oliwą, aby pizza nam nie przywierała.
Ciasto nakładamy na blachę i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. po tym czasie nacieramy je sosem i posypujemy suszonym oregano. Układamy szpinak, pokrojone pomidorki i ser Arla.
Pieczemy aż się ciasto pizzy lekko przyrumieni. Podajemy ze świeżymi listkami oregano.
2.Sos do pizzy - przygotowanie :
Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomidory ( 2 duże), bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy blenderem. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku. Można też użyć pomidorki z puszki.
Komentarze