Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą i oregano.
2.Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h.
3.Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę.
5.Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Komentarze