Pizza dla miłośników szpinaku, bo jest go na niej naprawdę dużo. Na wierzch można dać więcej parmezanu, albo dodatkowo dołożyć jeszcze mozzarellę.
Składniki:
50 dag ciasta na pizzę
30 dag osączonych z zalewy krojonych pomidorów z puszki
sól
30 dag szpinaku baby
1 ząbek czosnku
świeżo otarta gałka muszkatołowa
4 dag parmezanu w płatkach
oliwa z oliwek
Pizza ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak opłukać, wrzucić na wrzątek i blanszować przez 1-2 minuty, odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Z ciasta uformować spód o średnicy minimum 32 cm.
Pomidory osączyć z zalewy, posolić do smaku, rozprowadzić na spodzie.
Na pomidorach rozłożyć liście szpinaku i płatki parmezanu.
Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
Komentarze