Pizza pełnoziarnista

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis na nasze ukochane ciasto na pizzę. Jest ono nie tylko pyszne, ale też i zdrowe. W sezonie zimowym używamy pomidorów z puszki, ale w lecie polecam świeże.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 300 gramów
    - mąka pszenna razowa: 300 gramów
    - drożdże instant: 2 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko wymieszane z wodą: 1.5 szklanki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki

    - pomidory z puszki: 1 sztuka
    - przecier pomidorowy: 100 gramów
    - kukurydza z puszki: 1 sztuka
    - oliwki czarne: 5 łyżeczek
    - ser mozzarella: 2 sztuki
    - czosnek/ząbki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza pełnoziarnista - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól i drożdże wymieszać w misce. Dodać rozbełtane jajko i oliwę i wymieszać. Lekko podgrzać wodę z mlekiem i stopniowo dolewać do mąki, tak aby powstało gładkie ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Kiedy ciasto wyrasta przygotować sos. Pomidory w puszce odsączyć na sitku. Zalewę, która nam została wlać do garnuszka i dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Gotować na małym ogniu aż sos zredukuje swoją objętość mniej więcej o połowę. Pod koniec dodać suszoną bazylię. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na dwie równe części. Z każdej uformować jak najcieńszy placek. Każdy placek posmarować połową sosu, położyć na sosie odsączone, pokrojone pomidory, odsączoną kukurydzę i oliwki. Na wierzchu położyć kawałki sera (ser można też utrzeć jeśli ktoś woli).
  • 4. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować