peklowana szynka pieczona

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepyszna wędlina, którą możemy sobie zrobić sami :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
    zalewa:
    1,25 litra przegotowanej ciepłej wody
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej (opcjonalnie)
    40 gramów soli peklowej
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    2 liście laurowe
    dodatkowo przed pieczeniem:
    pieprz czarny, papryka słodka i ostra
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Peklowana szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozpuszczamy sól, dokładnie mieszamy, wodę schładzamy całkowicie, dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy, wkładamy mięsko, wstawiamy do lodówki na 5 dni. Codziennie, minimum 1 raz odwracamy szynkę na drugą stronę.
    Po upływie tego czasu mięso myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawami i wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy około 65 - 70 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Szynkę możemy trzymać w zalewie nawet do 7 dni, ale po 5 dniach należy wymienić roztwór peklujący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Papryka Pieprz Sól Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować