Pasztety rybne nie są tak popularne jak pasztety mięsne, podczas gdy są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis ten dostałam od mojej teściowej.
Składniki:
1 karp (ok.1kg),
2 jajka,
½ szklanki bułki tartej,
½ kostki roztopionego masła,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka przyprawy do rym,
1 łyżwczka gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka wegety,
pęczek koperku,
sól i pieprz do smaku,
Pasztet z karpia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karpia wyfiletować i zmielić, dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać na gładką masę.Wyłożyć do natłuszczonej blaszki wyłożonej pergaminem i piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopniach.
Komentarze