Placek ŁAKOMCZUCH z ciasteczkami oreo

4.33 (6 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny placek na każdą okazję. Rewelacyjne połączenie lekko czekoladowego biszkopta, masy budyniowo-kajmakowej z ciasteczkami oreo i masą śmietanową z dodatkiem białej czekolady. Dla małych i dużych łakomczuchów. Robię go bardzo często i zawsze znika błyskawicznie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 24cmx24cm
    biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    • 2 łyżki maki tortowej ( u mnie orkiszowa),
    • 2 łyżki budyniu czekoladowego,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
    masa budyniowo kajmakowa:
    • 500 ml mleka 3,2%,
    • 200g masła 82%,
    • 2 budynie śmietankowe bez cukru ( po 40g)
    • 200 g masy kajmakowej,
    masa śmietanowa:
    • 300 ml śmietany 36 %,
    • 100 g białej czekolady,
    • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
    • trochę wrzątku,
    oraz:
    • ciasteczka oreo,
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placek łakomczuch z ciasteczkami oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiewamy, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier oraz po żółtku cały czas delikatnie ubijając. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w
    temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa budyniowo-kajmakowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Następnie dodajemy masę kajmakową i mieszam do połączenia. Ja miksuję, aby miał gładką, jednolitą konsystencję. Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii spożywczej. Nie wkładamy budyniu do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.
    Do niedużej, ale wysokiej miski przekładamy masło. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia, ale nie za długo.
    Na spód wykładamy krem, a na nim układamy ciasteczka oreo.
    masa śmietanowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy do połączenia, studzimy. Wystudzona schładzamy w zamrażarce około 30 min.
    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasteczka. Na masę śmietanową wykładamy pokrojone ciasteczka oreo.
    Tortownicę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał. Smacznego!

Porady

Jeśli mamy budyń 35g to dajemy 10 g mąki ziemniaczanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować