Bardzo lubię sałatki robię je praktycznie codziennie. Oto jedna z nich. Pyszna i bardzo prosta do przygotowania. Idealna na kolację, podwieczorek czy lekki obiad.
18 min
Dla 2 osób
Składniki:
• 2 garści rukoli,
• puszka tuńczyka,
• ser halloumi,
• 2 jajka na twardo,
• ok. 50g ugotowanej zielonej soczewicy,
• mała puszka ciecierzycy konserwowej,
• kawałek cukinii,
• kilka małych pomidorków,
• 1 mała czerwona cebula,
• garść pestek słonecznika,
oraz
• 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie),
• sok z cytryny (opcjonalnie),
• świeżo mielony pieprz i sól,
Sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, serem halloumi i konserwową ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser halloumi kroimy w plasterki i grillujemy. Ugotowane na twardo jajka kroimy na ćwiartki. Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Cukinie ścieramy na tarce do warzyw lub kroimy w paseczki. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka.
Rukolę układamy na talerzach lub w salaterce. Dodajemy resztę składników. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy skropić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny według upodobań. Smacznego!
Komentarze