Robiłam już różne wersje pasztetów, wszystkie były bardzo dobre, no ale ten...nie wiem czy to za sprawą dziczyzny czy żubrówki, po prostu przerósł moje oczekiwania !
Składniki:
600 g mięsa z dzika
300 g łopatki wieprzowej
300 g wołowiny gulaszowej
600 g boczku wędzonego
400 g wątróbki drobiowej
5 - 6 pszennych bułek (ok. 260 g - waga przed zamoczeniem)
5 dużych jaj
2 duże cebule + 4 ząbki czosnku
150 ml. wódki żubrówki tradycyjnej (z trawką)
po 1/2 łyżeczki przetartego w moździerzu ziela angielskiego i ziaren jałowca
1 płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
łyżka majeranku, sól, pieprz świeżo mielony
smalec do smażenia
dodatki do wersji pierwszej:
300 g kurek świeżych lub mrożonych + łyżka posiekanej natki pietruszki
200 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach
galaretka do tej wersji:
1 żelatyna na pół litra płynu (dr Oetker ma takie torebki)
400 ml. bulionu z kostki cielęcej + dla koloru 2 krople sosu sojowego (możemy z tego zrezygnować, nie ma to wpływu na smak)
3 łyżki tej samej żubrówki
3 łyżki soku z jabłek (może być dobrej jakości z kartonu)
dodatki do wersji drugiej:
kilka śliwek suszonych pokrojonych w cieniutkie paski
mała garstka suszonej żurawiny
większa łyżka posiekanych orzechów włoskich
Pasztet z dzika z żubrówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie przesmażyć na smalcu dodając pod koniec jedną cebulę, jak się ładnie wszystko zarumieni, podlać wodą aby tylko przykryła mięso, dusić aż będzie prawie miękkie a sos zredukuje objętość do połowy, w tym celu ostatnie 20 minut dusić bez przykrycia.
2.Boczek pokroić i przesmażyć, później wątróbkę z pozostałą cebulą, dodać do mięsa i całość schłodzić.
Zmielić w maszynce trzykrotnie razem z sosem, dodając w trakcie ostatniego mielenia namoczone i odciśnięte bułki.
3.Farsz doprawić przyprawami, dodać żółtka jaj i ubitą na sztywno pianę z białek, na końcu wlać żubrówkę, dokładnie wyrobić i podzielić na dwie części.
4.Do jednej dodać posiekane kurki i natkę pietruszki, do drugiej śliwki, żurawinę i orzechy, dokładnie wymieszać.
5.Do wersji z kurkami wysmarować wnętrze naczynia do zapiekania, wyłożyć je plasterkami boczku, nałożyć farsz, wierzch również przełożyć boczkiem.
6.Piec do zrumienienia w 190 stopniach ok. 60 minut, po wyłączeniu pozostawić jeszcze w piekarniku jakieś 20 minut
7.W czasie kiedy pasztet dojrzewa sobie w piekarniku, zrobić bulionową galaretę z dodatkiem soku jabłkowego i żubrówki, po przecedzeniu i ostudzeniu zalać prawie tężejącą na powierzchnię pasztetów.
8.Drugą wersję upiec mniej więcej w takim samym czasie, kroić najlepiej po całkowitym ostudzeniu.
Komentarze