1 kg łopatki lub karkówki z dzika
70 dag surowego boczku wieprzowego
50 dag wątróbki drobiowej
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka tymianku
po pół łyżeczki kurkumy i kminku
1 szklanka bułki tartej
gałka muszkatołowa
5 jajek
pół kostki masła
sól
pieprz
przyprawa do dziczyzny
słonina
smalec do smażenia
Pasztet z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i boczek gotujemy z ,włoszczyzną, czosnkiem, tymiankiem, kminkiem, kurkumą, liściem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę podsmażamy na smalcu z pokrojoną w kostkę cebulą. Po wystudzeniu mięso, warzywa, wątróbkę mielimy na najdrobniejszych oczkach maszynki. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, mielone ziele angielskie, masło i przyprawę do dziczyzny. Foremki do pasztetu smarujemy lekko smalcem i wysypujemy bułką. Na spodzie kładziemy cienkie plasterki słoniny, na to wykładamy masę, pieczemy około 45 minut w 170-180 stopniach.
Porady
Pasztet najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy będzie całkiem wystudzony
Komentarze