pasztet z dzika

4.48 (145 ocen)

  • 3 godz.

pyszny i pachnący pasztet

  • 3 godz.

Składniki:


  • 1 kg łopatki lub karkówki z dzika
    70 dag surowego boczku wieprzowego
    50 dag wątróbki drobiowej
    1 pęczek włoszczyzny
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka tymianku
    po pół łyżeczki kurkumy i kminku
    1 szklanka bułki tartej
    gałka muszkatołowa
    5 jajek
    pół kostki masła
    sól
    pieprz
    przyprawa do dziczyzny
    słonina
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i boczek gotujemy z ,włoszczyzną, czosnkiem, tymiankiem, kminkiem, kurkumą, liściem laurowym i zielem angielskim. Wątróbkę podsmażamy na smalcu z pokrojoną w kostkę cebulą. Po wystudzeniu mięso, warzywa, wątróbkę mielimy na najdrobniejszych oczkach maszynki. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, mielone ziele angielskie, masło i przyprawę do dziczyzny. Foremki do pasztetu smarujemy lekko smalcem i wysypujemy bułką. Na spodzie kładziemy cienkie plasterki słoniny, na to wykładamy masę, pieczemy około 45 minut w 170-180 stopniach.

Porady

Pasztet najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy będzie całkiem wystudzony

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować