1kg mięsa gulaszowego z dzika
0,5 wątroby z dzika
0,5kg kg podgardla z dzika
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
4 mniejsze marchewki
2 selery
suszone grzyby(podgrzybki)
liście laurowe i ziele angielski do gotowania
1g jałowca
0,5g gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz do smaku
4 jaja
4 łyżki bułki tartej
Pasztet z dzika podany z konfiturą z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć pokroić w grube kawałki i obsmażyć na gorącym tłuszczu. Tak samo zrobić z warzywami tylko na innej patelni.
Wszystkie składniki z patelni włożyć do garnka podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby i pieprz do smaku. Wszystko gotować do miękkości na małym ogniu do momentu aż mięso zacznie się rozpadać.
Wystudzić i zemleć,następnie rozdrobnić blenderem. Do masy dodać jaja i bułkę tartą,startą gałkę muszkatołową,jałowiec, pieprz i sól.
Jeżeli masa jest zbyt sucha należy dolać wywaru w którym było gotowane mięso i warzywa.
Masę przełożyć do foremek. Na wierzch położyć plastry boczku z dzika. Piec w piekarniku przez ok.1 godzinę w temperaturze 180 C.
.Pasztet po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Pasztet można podać z konfiturą z żurawiny.
Komentarze