Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle lub oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodać mięso, włoszczyznę i zalać wodą. Doprawić listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim. Całość dusić na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.
Zmielić mięso i warzywa dwa razy.
Dodać jajka (jak małe to 3), przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz, sól) i wszystko wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką a potem dokładnie uklepać mięso. Warto uklepać by nie było potem szczelinek w pasztecie.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. godziny. Kroić po wystudzeniu. Przepis podpatrzony na blogu kotlet.tv.
Komentarze