Pasztet drobiowy

4.5 (168 ocen)

Domowy pasztet drobiowy

Składniki:

  • - ok. 700 g mięsa drobiowego;
    - włoszczyzna;
    - 1 cebula;
    - łyżka masła lub oliwy;
    - 2 listki laurowe;
    - kilka ziarenek pieprzu;
    - 2 kulki jałowca;
    - 2 kulki ziela angielskiego;
    - sól;
    - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
    - 1 łyżeczka pieprzu mielonego;
    - 1/2 łyżeczka imbiru;
    - 2-3 jajka.
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle lub oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.

    Dodać mięso, włoszczyznę i zalać wodą. Doprawić listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim. Całość dusić na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje.

    Zmielić mięso i warzywa dwa razy.

    Dodać jajka (jak małe to 3), przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową, mielony pieprz, sól) i wszystko wymieszać.

    Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką a potem dokładnie uklepać mięso. Warto uklepać by nie było potem szczelinek w pasztecie.

    Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. godziny. Kroić po wystudzeniu. Przepis podpatrzony na blogu kotlet.tv.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować