Papryka marynowana z miodem

4.87 (202 ocen)

  • 35 min

Smaczna papryka z nutką słodyczy. Na zimę idealna na przekąskę lub na kanapki, do sałatek. Polecam :)

  • 35 min

Składniki:

  • papryka różnokolorowa

    Zalewa:
    3/4 szklanki octu 10%
    2 litry wody
    1 płaska łyżka soli
    3 kopiaste łyżki miodu prawdziwego
    3 liście laurowe
    6 ziaren ziele angielskiego
    5 ziaren pieprzu czarnego
    3 ziarna kardamonu

    do każdego słoiczka: 1 mały ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.87 (202 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka marynowana z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • różnokolorowa pokrojona papryka 1. Paprykę myjemy. Oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków, zależy od wielkości.
    Obieramy czosnek.
  • słoiki do przetworów zawsze wyparzamy 2. Słoiki myjemy dokładnie, wyparzamy wrzątkiem razem z zakrętkami.
  • papryka z przyprawami w słoikach 3. Paprykę układamy ciasno w słoikach. Dajemy do każdego słoiczka ząbek czosnku.
  • papryka marynowana z miodem 4. Składniki zalewy zagotowujemy krótko razem z ziołami. Gorącą- zalewamy paprykę w słoiczkach. Zakręcamy.
    Pasteryzujemy ok. 8 min.
    Wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia.
    Zimne słoiki wynosimy do piwnicy lub chłodnej spiżarni.
    Tak przygotowane są smaczne nawet do 3 lat.

Porady

Zalewy starcza na ok. 4 słoiczki 1/2 l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Miód Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować