Papryka marynowana z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy. Oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy wzdłuż na 4-6 kawałków, zależy od wielkości.
Obieramy czosnek.
2.Słoiki myjemy dokładnie, wyparzamy wrzątkiem razem z zakrętkami.
3.Paprykę układamy ciasno w słoikach. Dajemy do każdego słoiczka ząbek czosnku.
4.Składniki zalewy zagotowujemy krótko razem z ziołami. Gorącą- zalewamy paprykę w słoiczkach. Zakręcamy.
Pasteryzujemy ok. 8 min.
Wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do wystygnięcia.
Zimne słoiki wynosimy do piwnicy lub chłodnej spiżarni.
Tak przygotowane są smaczne nawet do 3 lat.
Komentarze