Marynowana papryka z miodem

4.5 (184 ocen)

Świetny przepis na aromatyczną paprykę z miodem, idealny dodatek w zimowe popołudnia.

Składniki:

  • 5kg papryki słodkiej
    2,5l wody
    0,5l octu (9%)
    400g cukru
    100g soli
    2 łyżki miodu
    pieprz
    groszek
    goździk
    ziele angielskie
    czosnek
    liść laurowy
    12 łyżek oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka marynowana

Marynowana papryka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę oczyścić i rozkroić na pół. Położyć na 1-2 minuty do gotowanej wody, wyjąć i gdy trochę ostygnie rozkroić ponownie na pół. Z wody, cukru, octu, soli i miodu przygotować marynatę. Na dno słoików (ja użyłam 0,5l) wyłożyć liść laurowy, po 1 ziarnku ziela angielskiego, parę ziaren czarnego pieprzu, 1-2 goździki i ząbek czosnku. Wkładamy paprykę do słoików, zalewamy marynatą, na wierzch polać łyżką oleju, zakręcić pokrywką i pasteryzować 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować