Papryka marynowana z miodem

4.42 (170 ocen)

Papryka marynowana z miodem to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w domowej spiżarni. Zalewa wzbogacona prawdziwym miodem wydobywa słodycz papryki.

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej
    8 liści laurowych
    16 ziaren ziela angielskiego
    pieprz czarny
    8 łyżek oleju rzepakowego

    ZALEWA:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    1 łyżka soli
    1 szklanka miodu prawdziwego płynnego


Wystaw ocenę:

4.42 (170 ocen)

Papryka marynowana z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć i pokroić na paski o średnicy ok 4 cm. Należy pozbyć się wszystkich nasionek. Włożyć do słoików, układając paski w pionie. Wyszło mi 8 słoiczków pół litrowych.
  • 2. Do każdego słoika włożyć po jednym liściu laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po parę ziaren pieprzu czarnego.
  • 3. Wszystkie składniki zalewy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącym płynem zalać paprykę. Na wierzch wlać po łyżce oleju. Słoiki z papryką zanurzone w wodzie do wysokości 3/4, pasteryzować przez 15min. Po wystudzeniu wynieść w chłodne miejsce. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować