Papryka konserwowa

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis jest prosty, a papryka wychodzi średnio twardą więc idealna! Polecam!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 5 kg papryki,
    1 cebula,
    gorczyca, ziarenka pieprzu, ziele ang., liście laurowe
    olej.

    ZALEWA:
    3 szklanki wody,
    3/4 szklanki octu,
    1 szklanka cukru,
    3 łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, wydrążyć, pociąć na kawałki. W dużym garnku zagotować wodę i na wrzątek wrzucić pocięta paprykę. Parzyć kilka min. Odcedzić.
  • 2. Do każdego słoika dać plaster cebuli, szczyptę gorczycy, liść laurowy, po 3 kulki ziela i pieprzu. Włożyć sparzoną paprykę, lekko uciskając. Zalać gorącą zalewą. Na wierzch do każdego słoika wlać po 1 łyżce oleju. Pasteryzować duże słoiki ok. 15 min.

Porady

Na 2,5kg papryki trzeba 1i 1/2 porcji zalewy. Mi tej zalewy starczyło na 5 śr słoików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować