Papryka konserwowa

4.96 (159 ocen)

Robię ją co roku z tego samego przepisu

Składniki:

  • 5 kg papryki
    ziele angielskie
    liść laurowy
    gorczyca
    olej

    Zalewa:
    4 l wody
    1,5 szklanki octu
    10 łyżek cukru
    4 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.96 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Papryka konserwowa

Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-045904l 1. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Do każdego słoika wkładamy po jednym listku laurowym, po trzy ziarenka ziela angielskiego i po pół łyżeczki gorczycy.
  • image-092hywt 2. Do słoików ciasno wkładamy paprykę i wlewamy po jednej płaskiej łyżeczce oleju. Składniki na zalewę zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy paprykę. Do garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, układamy słoiki i zalewamy wodą. Pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Porady

Z podanej proporcji wyszło mi 10 słoików 0,5l i 6 słoików 0,33l. Do słoików można dać różnokolorową paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować