Papryka to jedna z warzywnych barw jesieni. Taką w occie robi moja babcia, moja mama, teściowa.. Przepis jest w rodzinie od wielu lat.
60 min
Składniki:
4 kg papryki: czerwonej i żółtej ( na 15 słoików 0,5 l ) :
12 szklanek wody
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
3 łyżki soli
na każdy słoik 0.5 - 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
15 łyżek oleju- po łyżce na każdy słoik
Konserwowa papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę kroimy na paski. Sparzamy. Układamy blisko w słoiku. Do kazdego słoika wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, sól - zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Na wierzch do każdego słoika dajemy łyżkę oleju. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody
Komentarze