Papryka konserwowa

  • wyświetlono: 11802 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

To mój sposób na paprykę. Lubię lekko chrupiącą w półsłodkiej zalewie octowej.

Katarzyna Janeczko

Składniki

5 kg papryki (porcja na ok 6-7 słoików litrowych)
1duża cebula
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy
pieprz ziarnisty kolorowy

ZALEWA
4 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1 szklanka cukru
1 łyżka soli

na 5 kg papryki trzeba 3 porcje zalewy

Sposób przygotowania przepisu:

Papryka konserwowa

  • Parzenie papryki1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pociąć w paski ok 2 cm. W dużym garnku zagotować wodę a na wrzątek powoli wrzucać pociętą paprykę. Parzyć kilka minut, aby tylko stała się elastyczna. Odcedzić.
  • 2. Do każdego słoika wrzucić po plasterku cebuli , liść laurowy, 2-3 kulki ziela i pieprzu, szczyptę gorczycy. Do tak przygotowanych słoików wkładać sparzoną paprykę, lekko uciskając by jak najwięcej weszło.
  • Pasteryzacja3. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewać napełnione słoiki i zakręcać. Pasteryzować ok 8-10 min od zagotowania się wody. Studzić postawione do góry dnem.

Porady

1/ Papryka może być kolorowa, fajnie wtedy wygląda. Ja przez wzgląd na córkę, kupuję tylko czerwoną, bo ona tylko taką jada.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylapapryka konserwowa

Komentarze

Podobne przepisy

papryka konserwowa

Dodane przez: mariosylwia

Papryka konserwowa

:-) Gorąco polecam (-:

papryka konserwowa

Dodane przez: Maggie79

PAPRYKA KONSERWOWA

Dzisiaj proponuje coś… z czego...

Papryka

Dodane przez: Benjaminka26

Papryka konserwowa

Przepis jest prosty, a papryka...

papryka konserwowa

Dodane przez: majka190382

PAPRYKA KONSERWOWA

Z przepisu mojej Babci, któremu...

PAPRYKA KONSERWOWA

Dodane przez: anusia

PAPRYKA KONSERWOWA

Sprawdzony przepis!Idealna na kanapki...

Szybka papryka konserwowa

Dodane przez: MonikaW

Szybka papryka konserwowa

Papryka konserwowa to klasyk polskich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE