papryka konserwowa

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Kiedy zwykła papryka konserwowa powiewa nudą i ten smak wydaje się już taki oklepany - ten przepis jest wskazany. Papryka nabiera zupełnie innego smaku, aromatu i najbardziej smakuje każdemu z domowników :) Rewelacyjne rozwiązanie na zimową nudę :D

  • 30 min

Składniki:

  • 2 kg papryki,
    1 opakowanie Przyprawy do konserwowania papryki firmy Cykoria,
    Na zalewę :
    5 szklanek wody,
    1 szklanka octu 10 %,
    1 szklanka cukru,
    2 płaskie łyżeczki soli kamiennej,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Papryka konserwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paprykę obrać i usunąć nasiona, umyć.
    2. Pokroić na ćwiartki lub ósemki.
    3. Słoiki umyć.
    4. Do słoika wrzucić 1 płaską łyżeczkę przyprawy i ułożyć kawałki papryki.
    5. Z podanych składników przygotować zalewę i zagotować.
    6. Gotową zalewą zalać słoiki.
    7. Zamknąć słoiki i pasteryzować 25 minut.

Porady

Najlepiej użyć słoików 0,5l, ewentualnie 0,7l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować