Letni garnek

0 (0 ocen)

  • 45 min

Cała potrawa mieści się w jednym garnku. Świetnie nadaje się na letni obiad dla całej rodziny.Jest niezwykle proste, a jak smaczne :)

  • 45 min

Składniki:

  • liście kapusty ok. 3,
    3 buraczki,
    4 marchewki,
    1 kg ziemniaków,
    3 cebule,
    3 laski ulubionej kiełbasy - może być swojska,
    sól i pieprz do smaku
    1/3 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Letni garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
    2. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki, cebulę w ćwiartki (kapustę zostawiamy do przykrycia)
    2a.Kiełbasę obieramy z flaka i również kroimy w plasterki
    3. W garnku o poj. 5 litrów układamy najpierw na dnie kiełbasę, na następną warstwę buraczki, potem marchew, cebulę, a na końcu ziemniaki.
    4. Warstwę ziemniaczana posypujemy solą oraz pieprzem.
    5. Później układamy kolejne warstwy, za każdym razem warstwę ziemniaczaną doprawiamy.
    6. Na ostatnią warstwę ziemniaczaną kładziemy również ok. 1/3 pokrojonej kostki margaryny.
    6. Całość zakrywamy liśćmi kapusty i nakrywamy pokrywą.
    7. Gotujemy na dużym ogniu do momentu unoszenia się zapachu potrawy, w tym momencie zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować