Cała potrawa mieści się w jednym garnku. Świetnie nadaje się na letni obiad dla całej rodziny.Jest niezwykle proste, a jak smaczne :)
45 min
Składniki:
liście kapusty ok. 3,
3 buraczki,
4 marchewki,
1 kg ziemniaków,
3 cebule,
3 laski ulubionej kiełbasy - może być swojska,
sól i pieprz do smaku
1/3 kostki margaryny
1.1. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
2. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki, cebulę w ćwiartki (kapustę zostawiamy do przykrycia)
2a.Kiełbasę obieramy z flaka i również kroimy w plasterki
3. W garnku o poj. 5 litrów układamy najpierw na dnie kiełbasę, na następną warstwę buraczki, potem marchew, cebulę, a na końcu ziemniaki.
4. Warstwę ziemniaczana posypujemy solą oraz pieprzem.
5. Później układamy kolejne warstwy, za każdym razem warstwę ziemniaczaną doprawiamy.
6. Na ostatnią warstwę ziemniaczaną kładziemy również ok. 1/3 pokrojonej kostki margaryny.
6. Całość zakrywamy liśćmi kapusty i nakrywamy pokrywą.
7. Gotujemy na dużym ogniu do momentu unoszenia się zapachu potrawy, w tym momencie zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy ok. 30 minut.
Komentarze