Domowe pieczywo zawładnęło nami. Nie miałam pojęcia, że potrafi uzależnić. Paluchy z kminkiem, z dodatkiem mąki orkiszowej zaskoczyły mnie smakiem - pozytywnie! Ten wypiek zagości u nas na stałe;)
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- drożdże: 42 gramy
- cukier: 1 łyżeczka
- mąka pszenna typ 550 (w przepisie typ 405): 500 gramów
- mąka orkiszowa: 250 gramów
- śmietana 18% (w przepisie letnie piwo lub maślanka): 250 mililitrów
- sól: 1 łyżeczka
- kminek mielony: 1 łyżeczka
- mleko do posmarowania pieczywa (w przepisie podano białko): 3 łyżki
- kminek w całości: 2 łyżki
Paluchy z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Zainspirował mnie przepis z książki "Smakowite pieczywo", czuję się troszkę pewniej przy wypiekach i pozwoliłam sobie na kilka modyfikacji w składnikach.
2.Drożdże pokruszyć i utrzeć z cukrem w 170 ml letniej wody (w przepisie podano125ml, musiałam dolać w efekcie potrzebowałam jak wyżej wspomniałam 170ml)
3.Odstawić na ok. 15 minut pod przykryciem.
4.W tym czasie wymieszać oba rodzaje mąki, dolać rozrobiony zaczyn drożdżowy, dodać śmietanę sól i mielony kminek.
5.Wyrabiać ciasto 10 minut.
6.Ciasto formować w kulę, przełożyć do miski przykryć czystą ścierką - odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
7.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
8.Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę .
9.Podzielić ciasto na dwie części.
10.Rozwałkować na prostokąt i ciąć paluchy wg krótszego boku.
11.Zrolować ucięte kawałki ciasta uzyskując paluchy i naciąć w kilku miejscach.
12.Posmarować mlekiem, obsypać ziarnami kminku i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy 15 - 20 minut. Bez termoobiegu
Komentarze