Paluchy serowe

4.49 (176 ocen)

  • 60 min

Jeden z moich ulubionych przysmaków dzieciństwa. Pyszne paluchy z dodatkiem białego sera smakują ciągle tak samo.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g sera białego tłustego
    250 g mąki
    125 g margaryny
    1 łyżeczka sody
    1 jajko
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paluchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania idealnego ciasta nie potrzeba dużych umiejętności. Wystarczy trzymać się prostej zasady: dodajemy tyle samo mąki ile sera.
  • 2. Na stolnicę przesypujemy odmierzoną ilość mąki, dodajemy rozgnieciony widelcem biały ser. Margarynę ścieramy na tarce a sodę rozpuszczamy w odrobinie wody. Dokładamy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto.
  • 3. Dzielimy je na kilka części. Z każdej robimy wałek o grubości około 3 cm i kroimy go na mniejsze kawałki.
  • 4. Paluchy smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Kiedy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować