Chleb z kminkiem

4.49 (157 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb o delikatnym, niedominującym smaku kminku posmakuję nawet tym, którzy nie przepadają za jego smakiem. Świetnie nadaje się również na tosty i grzanki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszenna typ 650): 500 gramów
    - świeże drożdże: 35 gramów
    - woda (letnia): 350 mililitrów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - kminek (mielony): 0.5 łyżeczki

    - mleko: 2 łyżki
    - kminek (całe ziarna): 1 łyżka

    - mąka (na podsypanie): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Do pozostałej letniej wody dodaj mielony kminek i sól, mieszaj aż sól się rozpuści.
  • 3. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj gotowy rozczyn, letnią wodę z kminkiem i solą. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 8-10 minut. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiaj rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką.
  • 5. Z ciasta uformuj wałek i przełóż do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x30 cm. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 6. Wyrośnięte ciasto natnij ostrym nożem na głębokość 1 cm. Posmaruj mlekiem i posyp ziarnami kminku.
  • 7. Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować