Chleb o delikatnym, niedominującym smaku kminku posmakuję nawet tym, którzy nie przepadają za jego smakiem. Świetnie nadaje się również na tosty i grzanki.
Chleb z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj rozczyn: pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do pozostałej letniej wody dodaj mielony kminek i sól, mieszaj aż sól się rozpuści.
3.Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj gotowy rozczyn, letnią wodę z kminkiem i solą. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 8-10 minut. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę ciasto wyrabiaj rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką.
5.Z ciasta uformuj wałek i przełóż do natłuszczonej formy o wymiarach 8,5x30 cm. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.Wyrośnięte ciasto natnij ostrym nożem na głębokość 1 cm. Posmaruj mlekiem i posyp ziarnami kminku.
7.Wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 40 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze