Pajęczyca Tekla

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Czyli pyszny pasztecik dla niejadka.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g mięsa ugotowanego i zmielonego
    1 duża pieczarka
    1 mała czerwona cebula
    szczypiorek
    natka pietruszki
    1 jajko
    sól
    pieprz ziołowy
    czosnek granulowany
    olej

    do dekoracji:
    1 naleśnik
    2 goździki
    kawałek ugotowanego białka
    1 zielony groszek
    kawałek ugotowanej lub surowej marchewki
    gałązki kopru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pajęczyca tekla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę i pieczarkę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Szczypiorek oraz natkę szatkujemy. Dodajemy wszystko do mięsa. Dokładnie mieszamy i łączymy z jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
  • Formujemy tułów i 8 nóg pająka. 2. Formujemy 8 równych wałeczków a z reszty robimy półkulę. Układamy ją na papierze do pieczenia, obok wałeczki, które zaginamy z jednej strony. Mają przypominać nogi pająka. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
  • Pajęczyna z naleśnika. 3. Naleśnik kroimy w cienkie paseczki. Układamy z nich pajęczynę.
  • Układamy na niej pająka. 4. Kiedy pasztet trochę przestygnie, przenosimy "tułów pająka" na pajęczynę. Po obu stronach robimy słomką 4 otwory. Wciskamy w nie "nogi".
  • Ozdabiamy wymienionymi dodatkami. 5. Z białka wycinamy niewielkie kółka. "Przybijamy" je goździkami do pająka, robiąc w ten sposób oczy. Na nich układamy małe gałązki kopru. Poniżej robimy słomką dziurkę i wciskamy w nią groszek. Z marchewki robimy usta i język. Przyklejamy je odrobiną masła. Z pozostałych paseczków naleśnika robimy grzywkę. Ozdabiamy fiołkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować