Pączki z marmoladą różaną

4.49 (177 ocen)

  • 2 godz. 40 min

To mój ulubiony przepis na pączki ,piekąc z niego nie boję się ,że mi nie wyjdą!Polecam!!!

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1/2 litr mleka
    10 dag drożdży
    1/2 kostki margaryny(roztopić i wystudzić)
    1 cukier waniliowy
    10 dag cukru
    2 żółtka
    2 jajka
    1 łyżka spirytusu lub octu 10%
    szczypta soli
    1 litr oleju i 1 kostka smalcu do smażenia
    cukier puder z wanilią do potrzepania
    marmolada twarda o smaku różanym
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć w misce(ja używam miski z tupperware do ciast drożdżowych) z cukrami,rozrobić z lekko ciepłym mlekiem,dodać żółtka,jajka,rozmieszać,dodać przesianą mąkę,wyrabiać,gdy gładkie dodać letni tłuszcz,dokładnie wyrobić aby całkowicie się wchłoną na końcu dodać 1 łyżkę spirytusu.Włożyć przykrytą miskę z ciastem do letniej wody,aby wyrosło ok.15min.Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy ,wykrawamy szklanką dość grube krążki na środek każdego dajemy odrobinę marmolady zlepiamy,formujemy pączki.Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ,układając pączki na posypanej mąką deseczce .Wyrośnięte smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na ciemno złoty kolor.Usmażone osączamy na ręczniku papierowym.Trzepiemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Porady

Smażąc pączki w gorącym tłuszczu co jakiś czas dajemy obranego surowego ziemniaka(oczywiście wyjmując te już usmażone) ,co zapobiega szybkiemu przypalaniu się tłuszczu podczas smażenia pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować