Pączki na parze

4.46 (156 ocen)

Odtłuszczona wersja klasycznych pączków. Paczki na parze - zwane także pampuchami, parowańcami, czy kluskami na parze.

Składniki:

  • 500 g mąki
    2 łyżeczki cukru
    pół opakowania drożdży świeżych
    1 jajko
    szczypta soli
    300 ml mleka
    dżem do środka
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Kluski

Pączki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki na parze 1. Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, szczyptę soli,jajko, zagnieść ciasto.
  • pączki na parze 2. Ciasto odstawić na ok 40-60 min do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  • pączki na parze 3. Z ciasta odrywać niewielkie części, spłaszczać, nakładać dżem, zawijać w kuleczki.
  • pączki na parze 4. Uformowane już bułeczki odstawić na ok 15-20 minut, aby podrosły.
  • pączki na parze 5. Kiedy już lekko podrosną, parować w parowarze po kilka sztuk, przez ok 7-9 minut, w zależności od ich wielkości.
    Alternatywą dla parowaru będzie spory garnek, na wierzchu wyłożony ściereczką. Garnek należy przykryć miską.

Porady

Zamiast dżemu można użyć innego nadzienia. Pączki na parze proponuję podawać polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować