Piernik dojrzewający

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Piernik wymaga nie tyle pracy, co cierpliwości, ale jest warty zachodu.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 ml miodu
    rodzynki (opcjonalnie_
    pół kostki margaryny
    500 g mąki tortowej
    szklanka cukru
    1 jajko
    1,5 łyżeczki sody
    100 ml mleka
    opakowanie przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik dojrzewający 1. W garnku podgrzać do rozpuszczenia miód, cukier i margarynę. Odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc). Sodę rozpuścić w mleku, dodać do masy, dodać także mąkę, przyprawę do piernika oraz jajko, rodzynki. Wymieszać mikserem.
    Odstawić ciasto na 2-4 tygodnie w chłodne miejsce w kamionkowym naczyniu, przykryte ściereczką oraz folią.
    Po tym czasie ciasto wyłożyć do foremek (starcza na 2 keksówki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50-55 minut.
    Odstawić na ok 5-7 dni zawinięte w ściereczkę i po tym czasie przekroić i dowolnie przełożyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować