1.Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki ,łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową.Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu.Ponownie zostawiamy aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy.Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem że mam stałą temperaturę. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną.Możemy też pączki oprószyć cukrem pudrem. Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Komentarze