Pączek to jedno z najpopularniejszych ciastek na naszych stołach. Pochodzą ze starożytnego Rzymu i na początku wyrabiane były z ciasta chlebowego faszerowanego słoniną. W wersji na słodko znane są dopiero od XVI wieku.
1.Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z trzema łyżkami cukru i 200ml letniego mleka. Gdy drożdże i cukier się rozpuszczą dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Konsystencja zaczynu powinna przypominać gęstą śmietanę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
2.Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny i wódką. Do masy wlewamy roztopione i ostudzone masło. Całość łączymy z wyrośniętym zaczynem. Dodajemy mąki i wyrabiamy ręką ciasto, które powinno mieć gęstą ale jednocześnie na tyle luźną konsystencję aby się nie rozlewało. Wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Ilość potrzebnej mąki zależy od jej typu i rodzaju. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i formujemy placek o grubości około 1-1,5cm. Szklanką wykrawamy pączki. Na środek każdego z nich kładziemy kawałek marmolady i zlepiamy dokładnie formując na kształt bułki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte pączki delikatnie spłaszczamy. W garnku roztapiamy smalec. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i wrzucamy pączki do smalcu. Smażymy tak długo, aż będą lekko brązowe z obu stron. Aby upewnić się, że są w środku usmażone możemy przekłuć je patyczkiem i sprawdzić, czy nie przylepia się do niego ciasto. Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze