Profiterolki

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły, to tym razem na warsztat poszły profiterolki.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka
    1/2 kostki masła
    1/2 łyżeczki soli
    2 szklanki mąki
    8 jaj

    Krem patissiere:
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    500ml mleka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 opakowaniu cukru waniliowego
    1 łyżka masła

    Polewa czekoladowa:
    100g mlecznej czekolady
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka śmietanki lub mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Desery Ptysie

Profiterolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy mleko.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy do niej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  • 3. Do masy jajecznej wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając masę, aby nie powstały kluski.
  • 4. Po wlaniu około połowy mleka masę przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając cały czas, do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • 5. Do gęstej masy dodajemy łyżkę masła, energicznie mieszamy. Krem przykrywamy folią, aby nie zrobił się kożuch i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 6. Wodę z mlekiem, masłem oraz solą zagotowujemy w garnku.
  • 7. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby ciasto się nam nie przypaliło. Gotujemy mieszając około 2 minut, aż ciasto zacznie być jednolite i lśniące. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 8. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach.
  • 9. Gdy masa połączy się z jajkiem dodajemy kolejne jajko i tak do końca.
  • 10. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • 11. Na blasze wyłożonej papierem wyciskamy przez rękaw małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pamiętajmy, aby zachować spore odstępy, gdyż ciasto parzone bardzo wyrasta.
  • 12. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy około 15-20 minut. Ciastka są gotowe, gdy są wyrośnięte, brązowe i suche.
  • 13. Przestudzone ptysie nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego kremem patissiere. Układamy na talerzu i dekorujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z masłem i śmietanką lub mlekiem.

Porady

Pamiętajmy, aby profiterolki piec bez termoobiegu. Dzięki temu zapieką się, wysuszą i nie opadną po otwarciu piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować