Orzechowy tort z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Nusstorte mit Puddingcreme, bardzo efektowny, niesamowicie smaczny i w wersji mini, na wyjatkowe popoludnie.

  • Średni

Składniki:

  • - na ciasto: 1 sztuka
    - orzechy laskowe mielone: 70 gramów
    - masa marcepanowa: 50 gramów
    - mąka: 80 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 100 gramów
    - maslo: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 2 łyżki

    - na krem budyniowy: 1 sztuka
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - cukier: 30 gramów
    - mleko: 375 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - maslo: 30 gramów

    - do dekoracji: 1 sztuka
    - orzechy laskowe bez skorki: 50 gramów
    - cukier: 30 gramów
    - śmietana kremówka: 150 gramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    - czekoladowe listki: 20 sztuk
    - dzika borowka: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowy tort z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone orzechy lekko przyrumienic na patelni, ostudzic. Mase marcepanowa zetrzec na duzych oczkach tarki lub drobno pokroic. Make, proszek do pieczenia i budyn wymieszac. Dodac orzechy i mase marcepanowa. Nastepnie pozostale skladniki. Mikserem ubic gladka mase. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Ciasto przelozyc do tortownicy o srednicy 18cm. Piec 35minut.
  • 2. Budyn polaczyc z cukrem, dodac 6 lyzek mleka i jajko i dokladnie wymieszac. Pozostale mleko i maslo zagotowac w garnku. Z przygotowanych skladnikow ugotowac budyn.
  • 3. Ostudzone ciasto przekroic dwa razy i przelozyc jeszcze cieplym kremem. Pozostawic na ok. 2 godziny do wystygniecia.
  • Nusstorte mit Puddingcreme 4. Orzechy bez skorki przyrumienic na patelni, pod koniec dodac cukier, skarmelizowane orzechy wylozyc na papier, ostudzic.
    Smietane z cukrem pudrem ubic na sztywno. Posmarowac nia tort, rowniez boki. Brzeg tortu obsypac krokantem. W jednakowych odstepach ulozyc po lyzce borowek (moze to byc rowniez dzem lub konfitura), ozdobic czekoladowymi listkami.
    Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Modetorte" Dr.Oetker.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować