Orzechowy tort z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mielone orzechy lekko przyrumienic na patelni, ostudzic. Mase marcepanowa zetrzec na duzych oczkach tarki lub drobno pokroic. Make, proszek do pieczenia i budyn wymieszac. Dodac orzechy i mase marcepanowa. Nastepnie pozostale skladniki. Mikserem ubic gladka mase. Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Ciasto przelozyc do tortownicy o srednicy 18cm. Piec 35minut.
2.Budyn polaczyc z cukrem, dodac 6 lyzek mleka i jajko i dokladnie wymieszac. Pozostale mleko i maslo zagotowac w garnku. Z przygotowanych skladnikow ugotowac budyn.
3.Ostudzone ciasto przekroic dwa razy i przelozyc jeszcze cieplym kremem. Pozostawic na ok. 2 godziny do wystygniecia.
4.Orzechy bez skorki przyrumienic na patelni, pod koniec dodac cukier, skarmelizowane orzechy wylozyc na papier, ostudzic.
Smietane z cukrem pudrem ubic na sztywno. Posmarowac nia tort, rowniez boki. Brzeg tortu obsypac krokantem. W jednakowych odstepach ulozyc po lyzce borowek (moze to byc rowniez dzem lub konfitura), ozdobic czekoladowymi listkami.
Przepis pochodzi z ksiazki "Kleine Modetorte" Dr.Oetker.
Komentarze