Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zawijany tort na orzechowym biszkopcie z domowym, budyniowym kremem, a całość smakuje obłędnie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    100 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    70 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka dobrego kakao
    100 g mielonych orzechów laskowych
    4 łyżki wody
    dodatkowo na dekorację:
    płatki migdałowe
    kakao
    Krem budyniowy:
    2 żółtka
    200 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki skrobi kukurydzianej
    3/ 4 l mleka
    200 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Budynie

Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem 1. Jajka rozdzielić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszysta pianę, aż do podwojnej objętości. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy jajecznej, żeby nie powstały grudki. Dodać kakao i mielone orzechy. Białko i 4 łyżki wody ubić na pianę. Ostrożnie dodać do ciasta. Prostokątną foremkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na papier w formie i ostrożnie wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 10- 15 minut. Wyjąć z piekarnika i dobrze ostudzić.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać obie mąki, krótko zamieszać i wlać około szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Zmniejszyć ogień. I ciągle mieszając wlać utarte żółtka z mąką. Ciągle mieszając pogotować około minuty, aż masa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Szczelnie nakryć folią spożywczą tak, aby nie utworzył się kożuch. Dobrze ostudzić w temperaturze pokojowej. Masło ubić na puszystą masę i dodawać po łyżce dobrze ostudzony budyń. Nie trzeba za długo ucierać, żeby masa się nie zwarzyła.
  • Zawijany tort orzechowy z budyniowym kremem 3. Masę budyniową rozsmarować na biszkopcie, chwilę odczekać, żeby masa „ połączyła“ się z biszkoptem. Pociąć na 4-5 długich pasków. Pierwszy pasek zwinąć w rulonik i postawić na srodku tortownicy. Kolejne paski zwijać wokół rulonu, jak ślimaka. Na gotowy torcik założyć metalową obręcz, a na wierzch wyłożyć pozostalą masę budyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej 5 godzin. Ciasto udekorować według upodobania.

Porady

Biszkopt można dodatkowo nasączyć likierem lub lekką herbatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować