Tort Piegusek z kremem budyniowym

  • wyświetlono: 1380 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Choć samo ciasto Piegusek jest smaczne samo w sobie to przygotowany na jego bazie tort jest jednym słowem... rewelacyjny w smaku. Mocno nasączone ciasto makowe posiada nutę cytryny i tym samym świetnie komponuje się z delikatnym kremem budyniowym oraz posmakiem kokosa. To jedno z prostszych, ale bardzo pysznych połączeń.

DSC_3803k
  • 12 porcje
  • 300min

Składniki

(Tortownica o średnicy 20 cm)
Ciasto:
3 jajka
3/4 szklanki cukru (1 szklaka = 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki suchego maku
Krem budyniowy:
3 szklanki/750 ml mleka
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe/waniliowe
200g masła
Nasączenie:
100 ml wody
sok z 1/2 cytryny
Ponadto:
1/2 szklanki wiórków kokosowych do obsypania tortu
1 garść maku

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Piegusek z kremem budyniowym

  • 1. Upiec ciasto.
    Żółtka z cukrem należy utrzeć do białości, a następnie kolejno dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wodę, olej oraz mak.
    Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami uprzednio ubitymi na sztywną pianę.
    Ciasto przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do zimnego piekarnika.
    Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na 3 części.
    Przygotować krem.
    Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie.
    Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z rozmieszanymi budyniami.
    Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
    Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
    Miękkie (!) masło z cukrem ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
    Krem podzielić na 3 części.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go, posmarować 1/3 kremu.
    Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć, ponownie posmarować kremem.
    Na kremie ułożyć ostatnią część biszkoptu i ją także nasączyć.
    Z 3 części kremu odłożyć trochę do dekoracji, a resztą obłożyć wierzch oraz boki tortu.
    Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi - sam wierzch dodatkowo makiem.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem - biszkopt - nasączenie - krem- biszkopt - nasączenie - krem - wiórki z makiem.)
    Gotowy tort udekorować pozostawionym kremem oraz innymi ozdobami według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortmakciasto z makiemciasto z krememtort makowy

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z kremem budyniowym.

Dodane przez: BABECZKA 35

Karpatka z kremem budyniowym

Domowa karpatka jest najlepsza....

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

Ciasto dla prawdziwych smakoszy....

miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Kruche placki przełożone kremem...

ciasto cytrynowe

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym kremem...

Ciasto cytrynowe z orzeźwiającym...

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE