Bardzo smaczne orzechowe bułeczki i miękkim wnętrzu i aromacie orzechów. Ich kawałki miło chrupią w ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i wytrawnym dodatkiem.
Składniki:
250g mąki pszennej typ 500
150g mąki żytniej razowej typ 2000
250ml letniej wody
21g drożdży
Łyżeczka cukru
Łyżeczka soli
50g masła
50g orzechów laskowych
50g orzechów włoskich
Orzechowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i 100ml wody. W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki. W środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn a następnie oprószyć z wierzchu mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Masło roztopić i wymieszać z reszta letniej wody oraz solą. Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto aż będzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 10-12 części. Każda uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Mokrym, ostrym nożem naciąć na krzyż. Oprószyć maką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C prze około 20 minut Az uzyskają złotawy kolor.
Komentarze