Słodkie bułeczki orzechowe

0 (0 ocen)

Pięknie pachnące bułeczki wspaniale smakują zarówno same jak i z różnymi dodatkami. Ja podawałam je z dodatkiem naturalnego serka i startej czekolady, polecam :)

Składniki:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g zmielonych migdałów
    150 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    4 łyżki cukru trzcinowego
    30 g drożdży
    2 jajka
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju rzepakowego

    mleko do posmarowania bułeczek

    naturalny serek homogenizowany
    gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Słodkie bułeczki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami i olejem.

    Obie mąki mieszamy z drobno zmielonymi orzechami.

    Dodajemy do nich wszystkie mokre składniki i mieszamy.

    Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości
  • Słodkie bułeczki orzechowe 2. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 10 części, formujemy z nich okrągłe bułeczki i odstawiamy na 20 minut.

    Z wierzchu bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować