Pierniczki zawsze kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Pysznie smakują i pięknie zdobią stół, czy choinkę Bożonarodzeniową. Dodatkowo w ich przygotowanie można włączyć cała rodzinę , a zwłaszcza dzieci:)
Niezawodne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim margarynę.
2.Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: kakao, sodę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, cukier puder oraz jajka.
3.Składniki mieszamy wlewając do nich połączony miód z margaryną.
4.Zagniatamy ciasto.
5.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty: choinki, gwiazdy, dzwoneczki, koła itp.
6.Wycięte ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy około 15 w 180˚C.
Po upieczeniu pierniczki studzimy.
Ostudzone dekorujemy dowolnie lukrem. Udekorowane rozkładamy jedną warstwą do momentu jak lukier zaschnie. Gotowe.
7.LUKIER:
Białko ucieramy z cukrem . Ilość cukru zależy od wielkości białka.
Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.
Komentarze