Niebiańska karkówka z grzybami lesnymi

4.49 (164 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

pyszniutki obiadek.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cała karkówka, porcja sklepowa
    Por 80 gram
    1 cebula zwykła
    3 cebule czerwone
    ¼ małego selera
    1 mała pietruszka
    1 duża marchewka
    40 dag podgrzybków, u mnie krojone w kostkę i mrożone, nie rozmrażam ich.
    0,5 szklanki Martini białego
    Sół, kolorowy pieprz, czosnek granulowany, słodka mielona papryka
    Duża szczypta cukru i Vegety

    SOS SMIETANOWO-KURKOWY

    2 zupy- krem z kurek -Knorr
    0,5 szkalnki Martini białego
    330 ml smietany 30%
    2 szczypty soli

    DODATKOWO

    Obsmażone ziemniaki doprawione solą, pieprzem, ziołami włoskimi i słodką mieloną papryką
    ORAZ SURÓWKA
    u mnie sałatka z buraków i ogórka oraz kiszone ogórki
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Niebiańska karkówka z grzybami lesnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę pokroić na plastry, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką z obu stron. Odstawić na 1-2 godziny.
    Następnie obsmażyć na rumiano. Tłuszczu ze smażenia nie dodaję do potrawy.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Warzywa pokroić w kostkę. W rondlu do zapiekania na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z porem i 2 szczyptami cukru oraz Vegety, dodać 0,5 szklanki Martini i grzyby zmrożone, smażyć bez pokrywy, aby alkohol odparował, potem zmniejszyć płomień i dodać do rondla pozostałe warzywa, dusić kilkanaście minut.
    Częsć sosu warzywnego wyjąć na chwilę, zostawić cienką warstwę na dnie rondla, dodać obsmażone mięso i na wierzch dać odłożony sos warzywny.
    Połączyć składniki sosu śmietanowo- kurkowego i zalać potrawę. Przykryć pokrywą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości, u mnie trwało to 2 godziny. Trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie, bo każdy piekarnik jest inny. W trakcie pieczenia po 1 godzinie sprawdzić, czy nie trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
    15 minut przed końcem pieczenia ugotować kilka ziemniaków al.’ Dente, osączyć, przyprawić je solą, pieprzem, ziołami włoskimi i słodką papryką, obsmażyć na patelni.
    Karkówkę podać z sosem, ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować