1 cała karkówka, porcja sklepowa
Por 80 gram
1 cebula zwykła
3 cebule czerwone
¼ małego selera
1 mała pietruszka
1 duża marchewka
40 dag podgrzybków, u mnie krojone w kostkę i mrożone, nie rozmrażam ich.
0,5 szklanki Martini białego
Sół, kolorowy pieprz, czosnek granulowany, słodka mielona papryka
Duża szczypta cukru i Vegety
SOS SMIETANOWO-KURKOWY
2 zupy- krem z kurek -Knorr
0,5 szkalnki Martini białego
330 ml smietany 30%
2 szczypty soli
DODATKOWO
Obsmażone ziemniaki doprawione solą, pieprzem, ziołami włoskimi i słodką mieloną papryką
ORAZ SURÓWKA
u mnie sałatka z buraków i ogórka oraz kiszone ogórki
Niebiańska karkówka z grzybami lesnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić na plastry, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką z obu stron. Odstawić na 1-2 godziny.
Następnie obsmażyć na rumiano. Tłuszczu ze smażenia nie dodaję do potrawy.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Warzywa pokroić w kostkę. W rondlu do zapiekania na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę z porem i 2 szczyptami cukru oraz Vegety, dodać 0,5 szklanki Martini i grzyby zmrożone, smażyć bez pokrywy, aby alkohol odparował, potem zmniejszyć płomień i dodać do rondla pozostałe warzywa, dusić kilkanaście minut.
Częsć sosu warzywnego wyjąć na chwilę, zostawić cienką warstwę na dnie rondla, dodać obsmażone mięso i na wierzch dać odłożony sos warzywny.
Połączyć składniki sosu śmietanowo- kurkowego i zalać potrawę. Przykryć pokrywą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości, u mnie trwało to 2 godziny. Trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie, bo każdy piekarnik jest inny. W trakcie pieczenia po 1 godzinie sprawdzić, czy nie trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
15 minut przed końcem pieczenia ugotować kilka ziemniaków al.’ Dente, osączyć, przyprawić je solą, pieprzem, ziołami włoskimi i słodką papryką, obsmażyć na patelni.
Karkówkę podać z sosem, ziemniakami i surówką.
Komentarze