bardzo smaczna, gdy zostanie można wykorzystać jako farsz do krokietów, pierogów, zapiekanek
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty, gdy zbyt kwasna, przepłukać i pokroić drobniej
1 marchewka starta na grubych oczkach tarki
60 gram suszonych borowików
350 gram mrożonych grzybów lesnych, np. podgrzybków
2 duże cebule posiekane w kostkę
100 gram masła
Olej do smażenia
2 szczypty cukru i tyle samo Vegety
2 listki laurowe ,większe
4 ziarenka ziela angielskiego, zmielony pieprz do smaku
1 łyżka powideł, u mnie z jabłek i nektarynek
Kapusta wigilijna z grzybami lesnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyć w ok. 5 szklankach wody.
Cebulę zeszklić z cukrem i Vegetą.
Kapustę przełożyć do rondla, wlać wywar z suszonych grzybów, dodać listki, ziele, masło, pokrojone grzyby suszone, grzyby mrożone, ja kroję je drobno przed zamrożeniem, więc teraz nie muszę już ich rozmrażać.
Gotować do miękkości.
W trakcie gotowania dodać powidła, doprawiać stopniowo cukrem, solą lub Vegetą, odrobiną pieprzu.
Na końcu wyłowić z kapusty listki i ziele, wyrzucić.
Komentarze