Kapusta wigilijna z grzybami lesnymi

4.5 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna, gdy zostanie można wykorzystać jako farsz do krokietów, pierogów, zapiekanek

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty, gdy zbyt kwasna, przepłukać i pokroić drobniej
    1 marchewka starta na grubych oczkach tarki
    60 gram suszonych borowików
    350 gram mrożonych grzybów lesnych, np. podgrzybków
    2 duże cebule posiekane w kostkę
    100 gram masła
    Olej do smażenia
    2 szczypty cukru i tyle samo Vegety
    2 listki laurowe ,większe
    4 ziarenka ziela angielskiego, zmielony pieprz do smaku
    1 łyżka powideł, u mnie z jabłek i nektarynek
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Kapusta wigilijna z grzybami lesnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone namoczyć w ok. 5 szklankach wody.
    Cebulę zeszklić z cukrem i Vegetą.
    Kapustę przełożyć do rondla, wlać wywar z suszonych grzybów, dodać listki, ziele, masło, pokrojone grzyby suszone, grzyby mrożone, ja kroję je drobno przed zamrożeniem, więc teraz nie muszę już ich rozmrażać.
    Gotować do miękkości.
    W trakcie gotowania dodać powidła, doprawiać stopniowo cukrem, solą lub Vegetą, odrobiną pieprzu.
    Na końcu wyłowić z kapusty listki i ziele, wyrzucić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować