Karkówka z świeżymi grzybami

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taką karkówkę przygotowuję gdy wracamy z rodzinnego grzybobrania. Wyprawa na grzyby i ich zbieranie sprawia nam wiele radości a zarazem zaostrza apetyt na to danie:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    6-10 świeżych grzybów
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    6 listków świeżej bazylii
    olej
    pieprz
    sól
    vegeta
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 kostka rosołowa wołowa śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Karkówka z świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę delikatnie rozbij, natrzyj solą, pieprzem i Vegetą do smaku i podsmaż na oleju.
  • 2. Grzyby umyj, obgotuj i rozdrobnij blenderem bądź pokrój nożem na drobno oraz dopraw do smaku.
  • 3. Cebulę pokrój w piórka i podduś na patelni z posiekanym czosnkiem i bazylią .
    Do cebuli dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  • 4. Przygotuj naczynie żaroodporne oraz podziel cebulę i grzyby na dwie części a następnie rozłóż składniki w następujący sposób: cebula-grzyby-karkówka-cebula-grzyby.
    Przygotuj 1/2 szkl wywaru wołowego i wlej do rozłożonych składników.
  • 5. Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz karkówkę przez 60min.
    Po upływie 60min dodaj do sosu śmietanę i odczekaj aż całość się zagotuje.
    Karkówka podana z ziemniaczkami i wiosenną sałatka doskonale się komponuje.
    Życzę smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować