Najprostszy chleb pszenny

5 (165 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
    1 saszetka suchych drożdży - 7 g
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    25 g miękkiego masła
    150 ml ciepłego mleka
    300 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Najprostszy chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, drożdże i cukier. Wlać mleko i wodę, wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki.
  • 2. Ciasto przykryć , odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką.
    Przykryć ponownie odstawić na 30 minut do podwojenia objętości
  • 3. Wyrośnięty chleb naciąć kilkakrotnie, oprószyć mąką.
    Piec 10 minut w temp. 230 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec 20-25 min.

Porady

Mój chlebuś się troszkę przypalił bo nie mam piekarnika, tylko staaaary prodziż:))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować