Najprostszy chleb pszenny

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam świeży chleb z domowego pieca, ten jest bardzo prosty i pyszny!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej chlebowej
    1 saszetka suchych drożdży (7g)
    2 łyżeczki soli
    25g miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru
    150ml ciepłego mleka
    300ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Najprostszy chleb pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło, drożdże i cukier. Wlać mleko i wodę, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Przykryć, odstawić do podwojenia objętości (ok 30 min).
  • 2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć, ponownie odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięty chleb naciąć kilkakrotnie, oprószyć mąką. Piec 10 minut w temperaturze 230st, następnie zmniejszyć temperaturę do 200st i dopiekać jeszcze 20-25 minut. Ostudzić na kratce.

Porady

Do chleba można dodać podduszoną, drobno pokrojoną cebulę, suszone pomidory lub zioła. Przed włożeniem do piekarnika chleb warto posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać makiem, sezamem, ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować