CHLEB PSZENNY (NAJPROSTSZY)

4.51 (168 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Prosty przepis na domowy chlebek.Ja robię od razu 3 bochenki, za jednym pieczeniem.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • na 1 bochenek:

    -500 g mąki pszennej typ 650,
    -50 g drożdży świeżych lub 14 g suchych,
    -400 ml ciepłej wody,
    -2 łyżeczki cukru,
    -1 łyżeczka soli.
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny (najprostszy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę,cukier i sól mieszamy- odstawiamy.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki.Zagniatamy rękami ciasto ok 10-15 minut.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie chwilkę zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Przykrywamy na chwilkę ściereczką i nagrzewamy piekarnik na 200 C termoobieg,wkładamy do nagrzanego i pieczemy 60 minut- do suchego patyczka.
    Smacznego.

Porady

Do ciasta przed pieczeniem można dodać ulubione pestki np.słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować