Najprostszy chleb pszenny na zakwasie

4.5 (166 ocen)

  • 7 godz. 30 min

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Mięciutki, puszysty chleb z mąki pszennej na zakwasie. Idealny na śniadanie. Polecam!

  • 7 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g. białego zakwasu pszennego
    325 g. zimnej wody
    500 g. mąki białej pszennej chlebowej
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki ekstraktu słodowego
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Najprostszy chleb pszenny na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wymieszać z wodą i słodem. Wsypać przesianą mąkę, sól i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (w połowie tego czasu, należy ciasto raz złożyć.)
  • 2. Z ciasta uformować kulę, ułożyć w koszyczku do chleba i pozostawić do wyrośnięcia na około 3-5 godzin (mój chleb wyrastał w oprószonej mąką misce, ponieważ nie posiadam koszyczka).
  • 3. Po tym czasie chlebek naciąć ostrym nożem i piec w 230st.C około 45 minut (piekłam w keksówce). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować