Najlepsze śledzie z cebulą

4.99 (149 ocen)

Jeśli chcecie zrobić najlepsze śledzie z cebulą, to muszą to być śledzie z szalotką. I to nie byle jaką, bo szalotką francuską. Przy krojeniu szalotek nie płaczemy, mają delikatny smak i zapach. Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki.

Składniki:

  • 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry)
    2 szklanki, drobno posiekanych szalotek
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnegoy grubo mielonego + pieprz do posypania śledzi
    2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Najlepsze śledzie z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną wodą, następnie zalać śledzie wodą i pozostawić ok. 20 minut. Czas moczenia śledzi zależy od upodobań kucharza, ja lubię kiedy są słone, ale nie przesolone.
    Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody.
    Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć niewielką ilością pieprzu i ewentualnie majerankiem i wymieszać.
    Osuszone płaty śledzi pokroić na kawałki.
    Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę.
    Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować