Śledzie z cebulą i marchewką

4.98 (184 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po dwóch dniach w lodówce są gotowe do spożycia :)

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5kg filetów śledziowych
    2 małe cebule
    1 marchewka
    1 szklanka wody
    100ml octu 10%
    150ml oleju
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    Kilka ziarenek pieprzu
    0,5 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z cebulą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem.
    W rondelku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość chwilę gotować. Do marynaty dodać ocet i olej, wystudzić.
    Następnie w misce połączyć cebulę, śledzie i marynatę. Całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować