Najlepsza babka cytrynowa

4.45 (186 ocen)

  • 60 min

Najlepsza babka jaka jadłam. Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g maki ziemniaczanej
    100g maki pszennej tortowej
    200g cukru
    200g margaryny
    50ml oleju
    łyżka octu spirytusowego
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka otarta z jednej cytryny i limonki

    lukier:
    szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.45 (186 ocen)

Najlepsza babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
    Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z skórkami otartymi z cytryny i limonki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez minimum 5 minut, dodajemy margarynę i mieszamy jeszcze przez kolejne 2 minuty, a następnie stopniowo łyżką dodajemy mąki ze skórkami, sok z cytryny i limonki, olej i ocet. Miksujemy aż cisto będzie miało jednolita konsystencję. Przelewamy do formy na babkę z kominem i pieczemy przez około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Cukier puder ucieramy z ciepłym sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukrem pokrywamy wierzch babki. Dekorujemy wg własnych upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować