Murzynek krówkowy z herbatnikami

4.98 (198 ocen)

Trochę inna wersja murzynka, ale bardzo smaczna.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    CIASTO:
    - 3 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 3 jajka
    - ¾ szklanki mleka
    - ¾ szklanki oleju
    - 3 łyżki powideł
    - 2 łyżki kakao
    - 1 i ½ łyżeczki sody
    - 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
    MASA:
    - 1 margaryna
    - 1 puszka masy krówkowej
    - 2 paczki herbatników
    - 1 szklanka herbaty z 3 łyżeczkami cukru.
    POLEWA:
    - 125g margaryny
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki kakao.
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek krówkowy z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    1. Ciasto: składniki ciasta przekładamy do miski i miksujemy chwilę, aż się połączą w gładką masę. Przelewamy ciasto na blachę o wymiarach 36*25cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu, przecinamy ciasto na pół.
    2. Masa: margarynę ucieramy z masą krówkową.
    3. Polewa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao energicznie mieszamy.
    4. Przełożenie: połową kremu smarujemy dolną część placka. Herbatniki maczamy w słodkiej herbacie i układamy je na kremie. Na wierzchu smarujemy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem, polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować