Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami

0 (0 ocen)

Lekkie pyszniutkie ciasteczka bez tłuszczu, za to mocno nadziane owocami...mmmm pycha w sam raz do kawy lub herbatki:)

Składniki:

  • 75 g mąki żytniej
    75 g mąki pszennej
    10 g cukru brzozowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżeczki stevii
    250 ml maślanki
    50 ml wody gazowanej
    10 g kakao
    100 g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Muffinki

Muffinki bez tłuszczu i jajek z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rhiht8 1. W misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i sodę.
  • image-0ruixm7 2. Do drugiej miski wlać maślankę i wymieszać ją dokładnie z cukrem brzozowym i stevią
  • image-291n1ra 3. Dodać borówki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki, 30 ml wody i wymieszać szybko ale delikatnie. Podzielić masę na 2 części.
  • image-1grnidc 4. Do jednej dodać kakao i resztę wody i szybko wymieszać . Do foremki na muffinki nałożyć łyżeczkę jasnego ciasta, następnie ciemnego.
  • image-1n1kdo4 5. A na górę na przemian tam gdzie był jasne, to ciemne ciasto a tam gdzie ciemne to jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st i piec około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić i wyjąć z foremek. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne

Porady

cukier brzozowy i stewię można zastąpić zwykłym cukrem- należy dać około 5-6 łyżek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować